49. Öröm és depresszió?

1. Az öröm

Az élet optimista szemlélete és egészségünk

Személyiségünk helyzete és egészségünk jelentősen függ attól is, hogyan tekintünk a világra, önmagunkra. Optimista vagy pesszimista hozzáállással.

Agykutatók szerint az ember jobban megjegyzi a negatív élményeket és könnyebben továbbmondja azokat. Továbbá, hogy a kudarcélmények mélyebb nyomot hagynak agyunkban, mint a sikerélmények. Egyszóval eszerint könnyebb negatívan gondolkozni, mint pozitívan.[1]

Mit tehetünk, hogy megfordítsuk gondolkodásmódunkat, s ne a negatívumok legyenek első helyen? – A kutatók válasza, hogy jól össze kell hozzá szedni magunkat – saját agyunk karbantartása végett is, valamint a minket körülvevő negatív gondolkodás legyőzésére is. De egyes kutatások szerint, ha naponta néhány percet töltünk azzal, hogy leírjuk azokat a dolgokat, amelyekért hálásak vagyunk, már attól is sokkal boldogabbnak érezzük majd magunkat, jelentős mértékben növekszik hangulatunk, sőt az egészségünk is.

Egy történet az öröm erejéről

Unokahúgaim – 9 testvér-, házastársaikat és szüleiket bele kapcsolva egy levelező listát nyitottak ilyen címen: „Napi csodák”. Akivel történt valami, amit ajándékként élt meg a Jó Istentől azok leírják, s elküldik a listára. Naponta legalább 1-2 levél szokott érkezni, melyre a többiek reagálnak.. – A lista egy alapító tagja elmesélte, hogy ő akkor javasolta testvéreinek ezt az ötletet, amikor nagyon depis időszaka volt. A lista örömteli, sőt csodálatos tapasztalatai óta sosem kerül olyan mélyre, mint akkor: feldobta a többiek tapasztalatainak olvasása és saját élményeinek közlése.

A boldogságprogram

Jelentős lépés az öröm útján az öröm továbbadása, valamint a mások iránti szeretet gyakorlása. Örömet szerezni másnak, örömet szerez nekem. – Ennek ismerete vezetett el egy magyar csoportot is (Bagdy Emőke védnöksége alatt) a boldogságprogram beindítására.

Ennek gyümölcsöző gyakorlata csupán Magyarországban is már több mint száz iskolában neveli és boldogítja már a gyermekeket. Lényege a mondottaknak megfelel: A gyermekek a tanár vezetésével – mára már pontosan kidolgozott tervet követve – minden hónapra tesznek egy jó elhatározást: pl hogy örömet szereznek valakinek, rendet csinálnak a szobájukban, valami jót mondanak másokról, s ennek eredményeit aztán egymás között megbeszélik. – Közülük sokan nehéz családi körülmények között élnek, akiknek életében gyakran a levertség, a rossz hangulat uralkodik, e program által pedig általában néhány hónap után kicserélődnek, eluralkodik rajtuk az öröm. [2] 

Az örömszerzéshez hasonlóan gyógyít a megbocsájtás. Amíg nem tudok megbocsájtani, ez sebzi lelkemet. Ha megbocsátok, meggyógyulok én magam is. – Gyógyító hatása van még számos dolognak: a szép zenének, a harmóniának, és a természet sok csodájának, melyeket a jó Isten éppen a mi örömünkre teremtett, csak kell tudnunk észrevenni, megcsodálni és megköszönni azokat.

Javaslatok az öröm „gerjesztésére”.

Ha az öröm szót beírjuk interneten a keresőbe, nagyon sok jó ötletet találunk, melyek segítenek fedezni, hogyan élhetjük meg jobban, „gerjeszthetjük fel” magunkban az örömöt. Idézünk néhányat egyik oldalról.

„Énekelj hangosan! Nevettesd meg magad, vagy táncolj! Ajándékozd meg magad azzal, ami örömet szerez neked! Megérdemled!

Üljünk ki, nézzük, milyen gyönyörűen megy le a nap, és a gyerekeket, ahogy a kutyával játszanak! (…) Élvezzük azt, hogy szeretjük egymást, és vegyük észre a szépet magunk körül! Miért kell mindig arra koncentrálni, hogy mit kell még csinálni? Élni kell!

A gyerekek átlagosan négyszázszor nevetnek egy nap, a felnőttek csupán tizenötször.

A fénynek akár egy kis szikrája is képes átváltoztatni a csüggedt szomorúságot halhatatlan örömmé.

A boldogság ünnep! Az öröm az egyik legszebb és legkellemesebb érzés – merítkezz belőle, érezd a zamatát, ünnepelj! Ne hagyd észrevétlenül elillanni a boldogságot!

Aminek ma örülni tudnál, ne engedd, hogy a boldogságod nélkül suhanjon el.

Minden hatalmas örömbe belekeveredik a hála érzése is. Köszönjük meg!

Kövesd az örömödet, és a boldogság is követni fog!

Hosszú életért fohászkodunk, de a mély értelmű élet, a nagy pillanatok azok, amelyek igazán számítanak. Az időt spirituálisan kellene mérni, nem mechanikusan.

Mihelyt a többiekéhez hasonlítod, rögtön elvész az örömöd.” [3]

Vallomás az öröm továbbadásáról

Sokak vallomásáról olvashatunk arról, hogy jutottak el az örömre, vagy miként tartanak ki ebben. Lássunk ezek közül most egyet: Zsédenyi Adriennel, vagy Zsédával, a sugárzó szépségű énekesnővel. (Ő sok díjat nyert, mint az Év Női Sztárja-, Év Énekesnője-, Európai Arany művész-, Te vagy a legjobb stb.) Kíváncsi voltam – írja a riporter -, mi a titka a belőle áradó harmóniának, mit jelent számára a hit.

Kérdés: „A hit fiatalon tart, a hitetlenség öregít?” Te miben hiszel?

– Zséda: Hiszek a jóban, abban, hogy az emberek zöme a lelke mélyén szívesebben tesz jót, mint gonoszat. – (Engem személyesen) minden nehézségen átsegít a tudat, hogy valaki fentről fogja a kezem és vigyáz rám, minden nagy lépés előtt. Minden, amit teszek, belső meggyőződésből fakad. Még soha semmit nem tettem, ami ne így lett volna.

Kérdés: A sok rohanás közepette tudsz azért készülni az ünnepekre, a karácsonyra is?

– Zséda: A karácsony számomra az év legszebb időszaka. A decemberi koncerteken ezt a hangulatot szeretném átadni az embereknek. Szeretném, ha meglátnák a karácsony igazi arcát, és a csodával a lelkükben készülnének az Ünnepre. Az a legszebb ebben az Ünnepben, hogy az emberek megállnak néhány napra, és csak azokra figyelnek, akik igazán fontosak számukra. Megszűnik a külvilág, csend és béke költözik az otthonokba.[4]

  1. A depresszió

Egy több gyermekes édesanya panaszkodik. Nagyon fáradt, kimerült vagyok, emiatt sokszor idegesen beszélek a gyerekeimmel, este a férjemmel. Minden öröm kihalt belőlem. Néha oly levert sötétség vesz erőt rajtam, hogy képtelen vagyok az anyai feladatokra; azt érzem, szeretnék meghalni. – Az édesanya depressziós tünetekről számol be.

Az örömmel szemben sokfelé a lehangoltsággal, rosszkedvvel találkozunk társadalmunkban. Ennek erős oka a sok depresszió is.

A depresszió népbetegség hazánkban, népességünk több, mint 10%-át érinti, hiszen kb. 10%-nyian vannak, akik orvosi kezelést is kértek, míg a valós arányuk ennél nagyobb. Vannak köztük átmenetileg, egy helyzet által kiváltottan depressziósok, és vannak, akiknek szervezetéből hiányzik a kielégítő egyensúlyt létrehozó szerotonin hormon, így nekik folyamatosan gyógyszer szedésére van szükségük. [5] E betegségnek számos fajtája és megjelenési formája van, melyek felismerése, meghatározása, gyógyítása már szakembereket illető feladat.[6]

Fontos ismernünk a depresszió valóságát, mert környezetünkben is bármikor megjelenhet. Az ilyen személyekben rosszkedvet, levertséget, esetleg váratlan sértődékenységet, sötéten látást tapasztalunk, és ezért hajlamosak vagyunk megszidni őket, vagy csattogni velük. Pedig tudomásul kell vennünk, hogy egy beteg állapotról van szó, mely támogatásra gyógyításra szorul.

Ilyenkor a beteg is és a környezet is támogatásra szorul. „Nekik is meg kell érteniük, hogy mi történik szerettükkel, illetve hogyan tudnak segíteni neki. Ezért jó, ha a betegnél minden szükséges információ kinyomtatva is ott van, így akivel szeretné, talán még könnyebben meg tudja beszélni, min megy keresztül, és hogyan segíthetnek neki”– elsősorban elfogadással és szeretettel.[7]

Az átmeneti, elmúló (exogén) depressziónak is több gyakori formája van.

A gyermekek különböző életkoraiban, különösen a serdülőknél természetszerűen jelentkezhetnek szorongásos, depresszív tünetek: rossz hangulat, az iskolai eredmények romlása, megnövekedett agresszivitás.

Hasonló jelek mutatkoznak túldolgozott diákoknál és felnőtteknél, és ide tartozik a szülés utáni depresszió is.

Depressziót okozhat az önértékelés hiánya vagy a mások általi leértékelés. Erről egy külön fejezetben szólunk. (Hogy jutok el a helyes önértékelésre?)

szülés utáni depresszió 

– majdnem minden tízedik édesanyát érinti, és akár a szülést követő 2. hónapban kialakulhat. Mikor is beszélhetünk erről? – Ha a baba érkezését követően több, mint 1 hónapon keresztül kedvetlenség és ürességérzet jellemzi életüket. Ilyenkor a legtöbben nem éreznek kötődést, szeretetet, se a gyermekek se férjük iránt és ezért bűntudat furdalja lelküket. A kismama úgy érzi, nem tud megbarátkozni az új helyzettel, a bizonytalansággal, a felelősséggel. Szorong, fáradékony, lehangolt, és az öröm cseppnyi jelét sem mutatja, mely természetes volna egy kismamánál. Jelentkezhet ez sokadik gyermek esetében is[8]

A szezonális depresszió az ősz közepén kezdődik, és jellemzően tavaszra szűnik csak meg. A háttérben kémiai folyamatok állnak, amelyeket a fény hiánya idéz elő. A kevesebb napfény növeli az alvást segítő melatonin hormon mennyiségét a szervezetünkben, ezzel párhuzamosan a jókedvért felelős szerotonin hormon szintje csökkenni kezd, ami lehangoltsághoz, illetve búskomorsághoz vezet.

– Természetes gyógymódok a depresszió ellen:

Az erős testi mozgás a legfontosabb „gyógyszer”. – Ennek legalább fél óráig kell tartania, a kiizzadásig. Ezáltal a szerotonin, hormon termelődik a szervezetben, amely ellenszere a depressziónak. A mozgás elkezdése után ezért legtöbben rövidesen jobban érzik magukat. A mozogás gyógyítja a túlhajszolt diákot-, egyetemistát és a túlhajszolt szülőket is. – Minden áron segíteni kell tehát ilyenkor pl. a szülőknek, hogy jusson idejük a mozgásra, és az egészséges kialvásra is.

Az imádság a másik alapvető gyógymód. Ennek átéléséhez is szinte pótolhatatlan a megfelelő mozgás (depresszív hajlam esetében). A mozgással együtt az ima a legtermészetesebb gyógyszer, amely által egy hívő a sötétségében is felemelheti lelkét a jó Istenhez, és megkönnyebbülhet.

A kapcsolatok hatnak még a gyógyítóan. Ha az anya magára maradt, egyedül lakásában, könnyebben rátör e homály. Különösen felerősödik ez, ha férje nem érti meg leromlott, besötétedett állapotát és szeretetlenül beszél vele.  – Gyógyítására gyakran elég egy rokon vagy barátnő, akivel meg tudja osztani problémáit, lelkét, hasonlóan segíthet a jó családcsoport vagy a baba-mama klub.

Végül az örömszerzés másoknak: amit imént láttuk, az örömadás örömöt szül. Ezt egyedül élő depresszióba esett személyeknek kiemelten fontos figyelembe venniük.

Kutatási eredmények szerint az omega-3 zsírsavak és a B-vitaminok is segíthetnek a depresszió leküzdésében. Érdemes ezért kicsit több tengeri halat, mogyorót, spenótot, májat, banánt fogyasztani, írják a tanácsadók.[9]

A súlyosabb, velünk született (endogén) depresszió

Lehetnek esetek, kiemelten a folyamatos endogén depresszió esetében, amikor az előző eszközök segíthetnek, de nem vezetnek gyógyuláshoz, és szakember segítségre van szükség. Az orvosi segítségnyújtás része a kötelező szolgáltatásoknak. „A gyógyszeres kezelések közül az antidepresszáns szerek adása a legfontosabb. Emellett szorongásoldó, altató, hangulatstabilizáló készítmény is szükségessé válhat.”[10]

(A lelki segélyszolgálatokon is lehet tanácsot kérni, kik a vallásos orvosok, akikhez fordulhatunk ilyenkor.)

Az imént említett természetes gyógymódok az ilyen betegségnek is természetes gyógyszerei, pontosabban állapotuk javítói. Esetükben lehetséges, hogy a teljes hangulati-lelki sötétség lényegileg nem szűnik meg, de feltűnhet lelkükben egy fénysugár, illetve sötét helyzetükben el tudnak jutni annak felismerésére, hogy Isten szereti őket, valamint hogy szenvedésüknek is van értelme (ahogyan erről „A szenvedés titka – Jézus kiáltása a kereszten” c. fejezetünkben szólunk). A teljesen értelmetlen sötétség élményével szemben ez egy lényegileg ellentétes élményt, bizonyosságot jelenthet.

Zárjuk azzal, hogy válts át az öröm hangnemére

Biztos te is gyakran veszed észre, hogy panaszkodsz a világra, a politikára, egészségedre, a foci helyzetére. Fordíts gyakorlatodon és ezzel a sorsodon, sőt a rád bízottak sorsán is. Válts át az öröm hangnemére.

A fentebb ajánlott javító gyakorlatok (ritka esetben a kezelések) után ismét helyreállhat egyensúlyod, és a reggelente visszatérő örömmel te is az öröm tanúja lehetsz.

A Szentírás sokszor ír e reggelre visszatérő örömről – kapcsolatban a reggeli imával, melynek örömöt adó szerepéről már szóltunk.

Ha este betér hozzám a sírás, reggelre visszatér az ujjongás (Zsolt 39,6)

Minden reggel újjáéled, nagy az ő hűsége. (Sir 3,23)


[1] vö. https://www.evamagazin.hu/48230_megszabadulni_negativ_gondolkodasmodtol

https://weborvos.hu/hirek/az-emlekezest-szabalyozo-idegpalyat-fedeztek-fel-magyar-agykutatok-252347

[2] www.boldogságprogram.hu

[3] Vö. https://www.citatum.hu/kategoria/Orom

[4] https://archiv.evangelikus.hu/interju/zseda-valaki-fentrol-fogja-a-kezem-es-vigyaz-ram/?searchterm=None

[5] Vö. Gábor S. Pál: A pánikbetegségek felismerése és kezelése. Bp, Vox Medica Kiadó. 2011

[6] Vö. https://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/16857/ – a depresszió összes tünete kezelhető

[7] https://www.hazipatika.com/psziche/depresszio/cikkek/a_depresszio_nem_valogat/20171109094413

[8] Vö. https://gendiagnosztika.hu/szules-utani-depresszio/

[9] https://avomed.hu/depresszio-ellen-mit-tehetsz

[10] https://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/22244/a-depresszio-tipusai