10. Depresszió

Ha este betér hozzám a sírás, reggelre visszatér az ujjongás – Zsolt 39,6

23Minden reggel újjáéled, nagy az ő hűsége. (Siral 3,23)

Az öröm hordozója a lélek, és a test

Szerepe van a kialvásnak, a mozgásnak

Egy több gyermekes édesanya panaszkodik

Nagyon fáradt, kimerült vagyok sokszor. Ideges tudok lenni a gyerekeimmel, este a férjemmel. Néha levert sötétség vesz erőt rajtam, hogy képtelen vagyok az anyai feladatra. Olykor azt érzem, meghalni szeretnék.

A szülés utáni depresszió majdnem minden tízedik édesanyát érint, és már akár a szülést követő 2. hónapban is kialakulhat. De mikor is beszélhetünk róla?

Ha a baba érkezését követően több mint 1 hónapon keresztül kedvetlenség és ürességérzet jellemző az anyukára. Ilyenkor a legtöbb édesanya nem érzi a kötődést, a szeretetet a gyermeke iránt és ezért bűntudat furdalja. Nem tud megbarátkozni az új helyzettel, a bizonytalansággal, a felelősséggel és magával a babával. Szorong, fáradékony, lehangolt, az öröm cseppnyi jelét sem mutatja.

. Van, amikor elég egy barátnő, akivel meg tudod osztani problémádat, de persze vannak olyan esetek, amikor már szakember segítségre van szükség. A lelkisegély szolgálaton keresztül nyugodtan lehet tanácsot kérni.

Depresszió ellen az egyik legjobb természetes gyógymód az omega 3 olajak rendszeres fogyasztása

Depresszió ellen gyógynövények

Kis svédkeserű: Egy evőkanálnyi kis svédkeserűt hígítsuk fel fél csésze gyógyteával, és azt fele-fele részben étkezés előtt és után fél órával igyuk meg, vagyis naponta három evőkanál svédkeserűt.

Mezei Katáng: Egy púpozott teáskanálnyi mezei katánggyökeret áztassuk be egy csésze hideg vízbe 12 órára. A hideg oldatot enyhén melegítsük fel és szűrjük le. A nap folyamán elosztva igyunk meg két csésze teát. Célszerű a napi adagot előmelegíteni termoszba.

Orbáncfű: Csészénként egy púpozott teáskanálnyi orbáncfüvet forrázzuk le, fél percig hagyjuk állni, szűrjük le, és napközben két-három csészével kortyolgassuk el.

Teakeverék: Azonos mennyiségben összekevert, csészénként egy púpozott teáskanálnyi csalánt, cickafarkot, és zsurlót forrázzuk le, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le, majd reggelente és esténként egy-egy csészével kortyolgassunk el.

Vagy a megtérés útját járó Tóth Árpád sorai, amelyekben megállapítja, hogy ha az örök létre vágyunk, akkor kell lennie valakinek, aki vonz maga felé. – Mint írja, élete hajójának

Fájó szögeit már a létentúli lét

titkos mágneshegyének szelíd deleje vonzza

(Elégia egy rekettyebokorhoz)